Almanya: Rusya, Ukrayna’nın yeniden inşası için ödeme yapmalı
Ukrayna’da savaş ve yıkım devam ederken, ülkeye uluslararası düzeyde yardım çabaları sürüyor.
Ukrayna’nın yeniden inşası ve modernizasyonu için fon sağlamak üzere Londra’da düzenlenen ve 60’tan fazla ülkeden delegenin katıldığı uluslararası konferansa katılan Almanya Kalkınma Bakanı Svenja Schulze, DW’ye, 2018’de yaşanan yıkımın faturasını Rusya’nın üstlenmesi gerektiğini söyledi. Ukrayna .
Schulze, “Yok ettikleri şeyin bedelini ödemek zorundalar. Uluslararası hukuk bunu gerektiriyor” dedi. “Belli ki ödemek zorundalar.”
Schulze şöyle devam etti: “Bütün altyapıyı yıktılar, evleri yıktılar ve bedelini ödemek zorundalar.”
Dünya Bankası Mart ayında Ukrayna’nın yeniden inşasının 411 milyar dolara (375 milyar avro) mal olacağını iddia etti. Bu sayı her geçen gün artmaya devam ediyor.
Ukrayna’ya 60 milyar euro
İngiltere temsilcileri Perşembe günü konferansın kapanışında bağışçıların 60 milyar avro taahhüt ettiklerini duyurdu.
Bu rakamın 50 milyar avroluk kısmı AB’nin bu hafta açıkladığı yardım paketinden geliyor. Amerika Birleşik Devletleri ayrıca enerji ve altyapıya odaklanan 1,3 milyar dolarlık yardım planlıyor. İngiltere 240 milyon pound (278 milyon euro) ve Almanya 381 milyon euro insani yardım sözü verdi.
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, taahhütlerin orta vadede Ukrayna’da bir tür ekonomik istikrarın sağlanmasına yardımcı olacağını ve “özel sektörün muazzam potansiyelinin” kilidini açmaya odaklandığını söyledi.
Akıllıca, aralarında Google, Siemens, Vodafone ve Virgin Group gibi şirketlerin de bulunduğu 42 ülkeden 500 şirketin taahhütte bulunduğunu belirtti.
Cleverly, “Hükümetlerin, uluslararası kuruluşların, şirketlerin ve sivil toplumun temsilcileri olarak Ukrayna ve Ukraynalılara yanlarında olduğumuzu gösterdik” dedi.
Savaşa rağmen birçok şirketin Ukrayna’da kalmayı tercih ettiğini belirten Schulze, ülkenin yatırımlar için potansiyel bir yatırım pazarı olarak çekiciliğini koruduğunu kaydetti.
Schulze, ülkenin aday AB üyeliği statüsüne atıfta bulunarak, “Ukrayna, Avrupa pazarının gelecekteki bir parçasıdır.” dedi.
Schulze, Almanya olarak Ukrayna’da yatırım yapacak firmalara destek vereceklerini de söyledi.
yeniden inşa süreci
Şu anda uluslararası bağışları koordine etmenin önemini vurgulayan Schulze, “Ukrayna’da insanların evlere ihtiyacı var. Elektriğe ihtiyaç var. Suya ihtiyaç var. Ve onları daha iyi koordine etmek, bu konferansın özü bu.”
Ukrayna Başbakanı Denis Shmygal de delegelere yardımları için teşekkür etti.
Shmigal, Ukrayna’nın yeniden inşasına yardımcı olmak için dondurulmuş Rus varlıklarının kullanılmasını mümkün kılan bir “tazminat mekanizması” çağrısında bulundu.
Ukrayna’ya yardım konferansı gelecek yıl Almanya’da yapılacak.
DW / SSB, TY
DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?
haber-hozat.xyz