BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü: Kan dökülmesini durdurmalı ve çatışmaların bölgeye yayılmasını engellemeliyiz
YENİ Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin şunları söyledi: “Uluslararası toplum olarak birlik olup, akan kanı durdurmalı ve çatışmaların bölgeye yayılmasını engellemeliyiz.” söz konusu.
BM Güvenlik Konseyi’nde üst düzey bir İsrail-Filistin oturumu düzenlendi.
Burada konuşan Wennesland, hayatını kaybeden tüm İsrailliler ve Filistinliler için taziyelerini iletti.
Wennesland, İsrail’de yaklaşık 1400 kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, “Bu, İsrail tarihinin en kanlı saldırısıdır.” dedi.
Wennesland, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana “savaş ilan ettiğini” ve 5 binden fazla yeri bombaladığını, hava saldırılarının siviller üzerindeki etkisinin korkunç olduğunu ve 5 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirtti.
Yaralı sayısının 15 bini aştığını belirten Wennesland, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “insani ateşkes çağrısını” yineledi.
Şiddetin işgal altındaki Batı Şeria’ya yayılma riskinin arttığına işaret eden Wennesland, “Uluslararası toplum olarak birlik içinde kan dökülmesini durdurmalı ve çatışmaların bölgeye yayılmasını engellemeliyiz.” diye vurguladı.
Tüm tarafları sorumlu davranmaya davet eden Wennesland, “Riskler ve sonuçları çok ağır olabilir” dedi. Uyarısını yaptı.
“Gazze’de sığınacak yer yok”
BM Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings de İsrail’in saldırıları nedeniyle şu ana kadar Gazze’deki konutların en az yüzde 42’sinin yıkıldığını veya hasar gördüğünü söyledi.
Hastings, “Gazze’de saklanacak hiçbir yer yok. İş kaçıp kaçmayacağına ve nereye kaçacağına ilişkin kararlara gelince, siviller kaçarlarsa lanetlenir, kaçmazlarsa da lanetlenir” dedi. dedi.
Mısır sınırından sınırlı miktarda insani yardımla Gazze’ye girmelerine izin verilmesinden mutlu olduklarını belirten Hastings, “Ancak ihtiyaçların geniş ölçeğiyle karşılaştırıldığında bu yardım kovada bir damla. Bu çatışmalardan önce Gazze’ye giren günlük ortalama mal hacminin yüzde 4’ü kadardı. Artık ihtiyaçlar büyük.” daha fazlası.” dedi.
Yardımlar arasında özellikle yakıt eksikliğini eleştiren Hastings, yakıt olmazsa Gazze’deki insani operasyonların duracağını, hastane, fırın, su arıtma gibi temel yaşamsal tesislerin çalışamayacağını, dolayısıyla ciddi sağlık sorunlarının yaşanacağını vurguladı.
Tarafların sivillerin ve hastane gibi sivil altyapıların korunmasına özen göstermesi gerektiğinin altını çizen Hastings, “Hepimiz uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesini talep etmeye devam etmeliyiz.” davet yaptı.