Ekonomi

Dicle Elektrik, artan enerji tüketiminin arz risklerine dikkat çekti

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 6 ilde elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, artan elektrik tüketiminin yol açtığı arz risklerine ilişkin açıklama yaptı.

Şirketten yapılan açıklamada, 6 ilde başta elektrik altyapısı olmak üzere çok sayıda yatırım çalışmasının yürütüldüğü belirtilirken, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin gibi tarımsal sulamanın yoğun olduğu illerde yüksek tüketime karşı abonelerin uyarıldığı belirtildi.

Şirketin raporlarına göre tarımsal sulama nedeniyle bazı bölgelerde elektrik tüketiminde yıllık yüzde 50’ye varan artış olurken, bölge geneli ortalamasında yüzde 10’luk artış gözlemleniyor. Tüketimdeki artışın elektrik dağıtım şebekelerinde kalıcı hasarlara neden olduğu bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Yaşar Arvas, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’de yüksek elektrik tüketiminden kaynaklanan dalgalanmaların şebekelerin arz güvenliğini tehdit ettiğini kaydetti.

Son 10 yılda Diyarbakır’da 3.1 milyar lira, Mardin’de 2.06 milyar lira ve Şanlıurfa’da 3.3 milyar liralık şebeke güçlendirme çalışması yaptıklarını anlatan Arvas, “Yoğun enerji nedeniyle enerji arzı karşılanamayacak seviyelere ulaştı. Yapılan yatırımlara ve yürütülen verimli tarım projelerine rağmen kaçınılmaz olan aşırı tüketim enerjinin hanelere kesintisiz, kaliteli ve sürdürülebilir şekilde ulaştırılmasının önünde engel teşkil etmektedir.” terimleri kullandı.

Yüksek elektrik tüketimi sorununun sadece sıradan tüketicileri değil, üreticileri ve bölgeyi besleyen elektrik üretim tesislerini de olumsuz etkilediğine işaret eden Arvas, iletim seviyesindeki elektrik arz güvenliğinin ve kalitesinin kritik bir düzeye ulaştığının altını çizdi.

Arvas dedi ki:

“Hatların kapasitesinin çok üzerinde olan yükler ve bölgedeki tarımsal sulama abonelerinin talebi nedeniyle dönüşümlü elektrik kesintilerine gidilmek zorunda kalındı. Dicle Elektrik ekipleri, bölgenin çökme tehlikesiyle baş edebilmek için yoğun çaba harcıyor. Ancak, birçoğu metodsuz olan tarımsal sulamada tüketim artışı devam ederse, bölgedeki enerji arz güvenliğinin ve kalitesinin tamamen çökmesi kaçınılmaz hale gelmektedir.Bu nedenle GAP sulama projesinin bir an önce tamamlanması gerekmektedir. mümkün olan tarımsal sulamada bölgenin nefes almasını pekiştirecektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu